Przyjazd rano, wyjazd wieczorem albo nawet następnego dnia przed upływem pełnych 24 godzin. Czy w takiej sytuacji trzeba zapłacić opłatę uzdrowiskową w Ciechocinku? Z aktualnych przepisów i orzecznictwa wynika, że nie. Obowiązek powstaje dopiero wtedy, gdy pobyt trwa dłużej niż dobę, rozumianą jako kolejne 24 godziny.
Temat pojawił się podczas posiedzenia Komisji Skarg, Wniosków i Petycji Rady Miejskiej Ciechocinka. Do rady wpłynął wniosek o uchylenie obecnej uchwały dotyczącej opłaty uzdrowiskowej. Wnioskodawca powoływał się na wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z 2011 roku. Komisja ostatecznie uznała jego wniosek jednogłośnie za niezasadny.
Stary wyrok i nowe przepisy
Sedno sprawy tkwi w zmianie przepisów. Przed 2016 rokiem ustawa mówiła o pobieraniu opłaty uzdrowiskowej „za każdy dzień pobytu”. Takie właśnie brzmienie przepisów było podstawą starszego orzecznictwa, na które powoływał się autor wniosku. W 2015 roku ustawę jednak znowelizowano. Od 1 stycznia 2016 roku przepisy mówią o opłacie „za każdą rozpoczętą dobę pobytu”. Jednocześnie ustawa stanowi, że opłatę uzdrowiskową pobiera się od osób przebywających w uzdrowisku dłużej niż dobę. Podczas komisji miejski radca prawny wskazał właśnie na tę zmianę i ocenił, że wyrok WSA z 2011 roku odnosił się do nieobowiązującej już wersji przepisów.
Co dokładnie oznacza „doba”?
Tę kwestię wyjaśnił Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 2 sierpnia 2024 roku, sygn. III FSK 240/24. NSA przyjął, że doba oznacza kolejne 24 godziny liczone od momentu rozpoczęcia pobytu, a nie dzień kalendarzowy od północy do północy. Obowiązek zapłaty powstaje więc dopiero po przekroczeniu pierwszych 24 godzin. W praktyce oznacza to, że osoba, która przyjedzie do Ciechocinka np. w sobotę o godz. 10:00 i wyjedzie przed godz. 10:00 w niedzielę, nie przekroczy doby pobytu. Opłata uzdrowiskowa nie powinna być wtedy pobrana. Jeżeli jednak pobyt trwa dłużej niż 24 godziny, opłata zaczyna być naliczana za rozpoczęte doby. NSA potwierdził również, że krótkotrwały wyjazd z uzdrowiska — np. kilkugodzinna wycieczka do innego miasta — sam w sobie nie przerywa pobytu.
Ile wynosi opłata w Ciechocinku?
Od 1 stycznia 2026 roku stawka opłaty uzdrowiskowej w Ciechocinku wynosi 6,67 zł za dobę. Wynika to z uchwały nr XXII/167/25 Rady Miejskiej Ciechocinka z 21 października 2025 roku. Oficjalna strona miasta również wskazuje, że opłatę pobiera się od osób przebywających dłużej niż dobę.
Nie każda osoba przebywająca w uzdrowisku musi jednak płacić. Ustawa przewiduje zwolnienia m.in. dla osób przebywających w szpitalach, osób niewidomych wraz z przewodnikami, niektórych właścicieli domów letniskowych oraz zorganizowanych grup dzieci i młodzieży szkolnej.
Wniosek o uchylenie uchwały odrzucony
Po przedstawieniu opinii prawnej komisja nie prowadziła długiej dyskusji. Radni uznali, że aktualna uchwała odpowiada obecnie obowiązującym przepisom, a argumentacja oparta na orzeczeniu z 2011 roku nie uwzględnia późniejszej zmiany ustawy. Wniosek o uchylenie ciechocińskiej uchwały został jednogłośnie uznany za niezasadny.
Dla mieszkańców, kuracjuszy i turystów najważniejsza z całej sprawy jest jednak praktyczna informacja: sam wjazd do Ciechocinka czy kilkunastogodzinny pobyt nie oznacza jeszcze obowiązku zapłaty opłaty uzdrowiskowej. Granicą jest przekroczenie 24 godzin pobytu.
Źródła:
Posiedzenie Komisji Skarg, Wniosków i Petycji Rady Miejskiej Ciechocinka – przedstawienie opinii prawnej dotyczącej uchwały nr XXII/167/25, Ustawa z 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych, art. 17 ust. 1a., Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 2 sierpnia 2024 r., sygn. III FSK 240/24., Urząd Miejski w Ciechocinku – informacja o opłacie uzdrowiskowej i stawce obowiązującej w 2026 roku.


